Κ.Δ.Α.Π.

Ηλικίες: παιδιά 5-12 ετών

Εγγραφές : Συνήθως πραγματοποιούνται τον μήνα Ιούνιο. Περισσότερες πληροφορίες στο χώρο του Κ. Δ. Α. Π και στο τηλέφωνο 2743 0 22343.

Ωράριο:

14:00-19:45 11/9 ως 16/6

8:30-13:45 16/6 ως 31/7 & 1/9 ως 10/9

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2743 0 22343

Email επικοινωνίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Ξυλοκάστρου στεγάζεται στο ισόγειο του Κέντρου Νεότητας επί της οδού Ασπασίας Κρινάκου 2. Λειτουργεί από τις αρχές του 2003. Τους χώρους του έχουν επισκεφτεί δεκάδες παιδιά έχοντας συμμετάσχει σε πλήθος δραστηριοτήτων.

Σκοπός του είναι να αναπτύξει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των παιδιών, τη δημιουργικότητά τους και τα ταλέντα τους στο θέατρο, τη μουσική και τα εικαστικά. Μέσα από τις ελκυστικές δραστηριότητες παροτρύνονται και βοηθούνται τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να αντισταθούν στην εσωστρέφεια του σύγχρονου τρόπου ζωής στην απομόνωση της ηλεκτρονικής διασκέδασης και στην καθήλωση της προσφερόμενης ψυχαγωγίας από την τεχνολογία που έχει εισβάλλει σε κάθε σπίτι.

Στόχος του προγράμματος είναι να ανακουφίσει τις εργαζόμενες μητέρες από το άγχος της επιλογής μεταξύ οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ο θεσμός του Κ. Δ. Α. Π κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών με αποτέλεσμα οι μητέρες να νιώθουν χαρούμενες που τα παιδιά τους επιθυμούν να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στο κέντρο.

Καθημερινά προσφέρεται στα παιδιά πλούτος ερεθισμάτων μέσα από:

ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Η ζωγραφική αποτελεί τη βάση των εικαστικών. Τα μέσα και οι τρόποι ποικίλουν. Οι ξυλομπογιές, οι μαρκαδόροι, τα κραγιόνια, οι δακτυλομπογιές και οι τέμπερες βοηθούν το παιδί να εκφράσει σκέψεις, συναισθήματα και φαντασία σ' ένα απλό λευκό χαρτί, σ' ένα κομμάτι γύψου ή πηλού, σε μια πέτρα, σ' ένα κομμάτι ξύλου, σ' ένα κερί, ένα γυαλί, μια διαφάνεια.

Πούλιες και άλλα διακοσμητικά ομορφαίνουν πρωτότυπες δημιουργίες. Άχρηστα υλικά και υλικά της καθημερινότητας μεταμορφώνονται μέσα από τη σκέψη και τη φαντασία σε εντυπωσιακές κατασκευές.

Κατασκευές από διαφορετικά είδη χαρτονιού (γκοφρέ, οντουλέ, κανσόν, κυψελωτό, μεταξόχαρτο), πηλό, πλαστελίνη και γύψο. Ψηφιδωτά, κολλάζ, λαμπάδες, κεράκια και κάρτες εμπλουτίζουν ανάλογα με την εποχή το εύρος των δημιουργημάτων. Ανάγνωση παραμυθιών και ιστοριών αποτελούν το έναυσμα της αυθόρμητης έκφρασης στο χαρτί ή σε εύπλαστα υλικά, και τη συγγραφή νέων έργων.

Όλα τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα συγκεντρώνονται σε θεματικές εκθέσεις ανάλογα με το περιεχόμενό τους και την εποχή. Τα παιδιά έχουν έτσι την ευκαιρία να δείξουν σε φίλους τους και στο ευρύ κοινό τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και τα ταλέντα τους.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Το θεατρικό παιχνίδι προάγει την ομαδικότητα και την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Η χρήση της φωνής, της κίνησης, του λόγου και του σώματος είναι πρωτεύον συστατικό του. Όλο αυτό συνεπάγεται την προσωπική έκθεση του παιδιού με σκοπό τη βαθύτερη γνωριμία και επικοινωνία της ομάδας.

Ένα πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού περιλαμβάνει μια σειρά θεμάτων που τα επεξεργαζόμαστε διαδοχικά σύμφωνα με το βαθμό δυσκολίας τους. Τα θέματα αυτά είναι :

-παιχνίδια γνωριμίας και εμπιστοσύνης

-παντομίμα

-φωνητικά και κινησιολογικά παιχνίδια

-παιχνίδια κίνησης και αφήγησης

-αυτοσχεδιασμός

Όλα τα παραπάνω συντελούν ώστε να οργανωθεί μια θεατρική παράσταση και τα παιδιά να γνωρίσουν τον κόσμο του θεάτρου εκ των έσω, αλλά και να δραματοποιήσουν έργα γνωστών θεατρικών συγγραφέων.

Μέσα από το Θέατρο Σκιών με κατασκευή φιγούρας από το ίδιο το παιδί σε διαφάνεια, δέρμα και χαρτόνι, τα μέλη έρχονται σε επαφή με την πολιτισμική παράδοση του τόπου μας. Γνώρίζουν τα ήθη και τις παραδόσεις μας και εξοικειιώνονται με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των χαρακτήρων του θεάτρου σκιών.

Το κουκλοθέατρο συνδυάζει τις εικαστικές δραστηριότητες με τη θεατρική έκφραση, αφού περιλαμβάνει κατασκευή και θεατρική χρήση κούκλας. Η θεατρική πράξη του κουκλοθέατρου προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να ταυτίζονται με την κούκλα και να προβάλλουν μέσα από αυτή τα δικά τους συναισθήματα. Τέλος η δημιουργία ιστοριών και ο αυτοσχεδιασμός πάνω σε αυτές αποτελεί ιδανικό ερέθισμα σκέψης, φαντασίας και αυτοέκφρασης.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Η σχέση της μουσικής με την κίνηση είναι τόσο στενή, ώστε η μουσικοκινητική να αποτελεί μια ανεξάρτητη ολοκληρωμένη γλώσσα. Τα μουσικοκινητικά παιχνίδια έχουν στόχο να μυήσουν τα παιδιά στον κόσμο του ρυθμού, της μελωδίας και της αρμονίας συνδυάζοντας τη μουσική με την κίνηση. Δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, ενώ συγχρόνως τα εξασκούν στην αυτοσυγκέντρωση, στην αυτοπειθαρχία και στη συνεργασία. Ένα πρόγραμμα μουσικοκινητικής αγωγής περιλαμβάνει :

-ρυθμικά απιχνίδια, όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν μόνο το σώμα τους

-γνωριμία με τα μουσικά όργανα, που τα βοηθούν να μετατρέψουν τους εσωτερικούς τους παλμούς σε ρυθμούς και μελωδίες

-επαφή με το έργο μεγάλων δημιουργών της κλασικής μουσικής αλλά και νεώτερων ρευμάτων

- γνωριμία με τις νότες και το πεντάγραμμο

- διδασκαλία ενός μουσικού οργάνου (αρμόνιο)

- αναγνώριση ήχων της καθημερινής ζωής, της φύσης και του περιβάλλοντος και δημιουργία νέων με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων

Μέσα από όλες αυτές τις δραστηριότητες δημιουργούνται προϋποθέσεις για την καλύτερη ψυχοσύνθεση του ατόμου αλλά και μια βαθιά σχέση με τον κόσμο της μουσικής, που μπορεί να οδηγήσει τα παιδιά στην απόφαση να μελετήσουν πιο διεξοδικά ένα συγκεκριμένο μουσικό όργανο.

ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στα πλαίσια του ωραρίου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να ενασχοληθούν με πνευματικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια, παιχνίδια δεξιοτήτων αλλά και με την παιδική βιβλιοθήκη του Κ. Δ. Α. Π. Καθημερινά τα παιδιά μετέχουν ενεργά στο θεσμό της ανακύκλωσης. Αυτή η εσωτερική δραστηριότητα αποτέλεσε το ερέθισμα για τη συμμετοχή σε περιβαλλοντικές δραστηριότητες του Δήμου, σε εκθέσεις έργων με άχρηστα υλικά, σε αφιερώματα στην Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και σε εκδηλώσεις στο χώρο του αλλά και στο δάσος του Ξυλοκάστρου.

Υγιεινή διατροφή και παιδί αποτελεί για την κοινωνία σημαντικό μέλημα και το Κ. Δ. Α. Π δεν μένει αμέτοχο στις προσπάθειες του Δήμου που προωθεί αυτή την ιδέα. Έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς μαγειρικής αλλά και σε εκδηλώσεις υγιεινού πρωινού στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το Κ. Δ. Α. Π πραγματοποιεί επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, στην έκθεση παιδικού βιβλίου με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα, σε εκθέματα άλλων Κ. Δ. Α. Π, σε εργαστήρι Θεάτρου Σκιών αλλά και σε θεατρικές παραστάσεις.

Η Δημοτική βιβλιοθήκη αποτελεί κόσμημα για την περιοχή μας, έτσι ο Δήμος διοργανώνει ημέρες παραμυθιού στο χώρο της. Το Κ. Δ. Α. Π συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη δραστηριότητα γνωριμίας και αγάπης του παιδιού με το βιβλίο.

Στην προσπάθεια καλής επικοινωνίας με όλα τα σχολεία της περιοχής, τα γραφεία του Δήμου και άλλους φορείς το Κ. Δ. Α. Π στέλνει δικές του ευχετήριες κάρτες στις εορταστικές περιόδους. Γίνεται συνδετικός κρίκος μεταξύ της παιδικής και της τρίτης ηλικίας με χειροποίητες καρτούλες προσφέροντας χαμόγελο στους ηλικιωμένους που το έχουν ανάγκη. Εδώ και ένα χρόνο ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου επιλέγει τις ευχετήριες κάρτες του από τις ζωγραφιές του Κ. Δ. Α. Π.

Εθελοντές απ' όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες απασχολούνται για ένα εξάμηνο μέσω του προγράμματος της Νέας Γενιάς στο Κ. Δ. Α. Π. Ανοίγουν τους ορίζοντες των παιδιών με τη δική τους κουλτούρα, μεταδίδουν τις γνώσεις τους μαθαίνοντας τραγούδια στα παιδιά, παίζοντας και μιλώντας μαζί τους.

Τα Χριστούγεννα, οι Απόκριες, το Πάσχα, η γιορτή της μητέρας και το τέλος της σχολικής χρονιάς δίνουν ώθηση για τη δημιουργία παραστάσεων με ποιήματα, τραγούδια, δρώμενα κα ι θεατρικά έργα γνωστών συγγραφέων. Τα σκηνικά και ο περιβάλλων χώρος είναι δημιουργήματα του Κ. Δ. Α. Π.

Το προσωπικό του Κ. Δ. Α. Π

Στεργίου Βασιλική : Νηπιαγωγός

Τουμπανάκη Σοφία : Μουσικός

Ασπροποταμίτη Ευαγγελία : Θεατρολόγος

Λυδιώτη Μαρία : Υπεύθυνη καθαριότητας

kep2.small

 

follow-facebook

follow-twitter

kanali

sined.small2

 

Επιλογές

Δημόσια Ηλεκτρονική Διαβούλευση

busines-directory_new

Εξερευνήστε τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης